sobota, 28 listopada 2015

Cafe affogato, czyli kawa i lody na poprawę humoru

Kawa z lodami to coś, co kobiety lubią najbardziej. Doskonale pobudza, ale i daje orzeźwienie. Oczywiście cieszy również fakt, że to słodki deser, w sam raz na smutniejsze dni lub nagroda w ramach celebracji sukcesów czy radości dnia codziennego. Wiele jest powodów dla którego pijemy kawę z lodami. Ważne jest jedno – doskonale działa na nasz humor i świetnie smakuje.



Kawa z lodami, nazywana przez Włochów „cafe affogato” (z j. włoskiego affogato oznacza utopiony) to popularny na całym świecie napój. Przygotowuje się go na bazie kawy. W oryginalnej wersji podawanej w całej Italii, są to lody nasączone aromatycznym, gorącym espresso. Do przygotowania cafe affogato potrzebujemy filiżanek lub pucharków, można również użyć mniejszych miseczek, zależnie od tego, co bardziej nam odpowiada. Zazwyczaj używane są lody waniliowe lub kremowe, zwane przez Włochów gelato. Lody układamy na dnie pucharka i „topimy” je w filiżance gorącego espresso. Ciepło kawy powoduje, że lody szybciej się topią, a gorycz idealnie łączy się z ich słodkim smakiem.





 Można również eksperymentować z deserem i zamiast espresso użyć cold brew, czyli kawy parzonej na zimno. Parzona jest przez kilkanaście godzin, a jej smak jest dużo słodszy od zwykłej kawy, gdyż pozbawiony jest goryczkowatego posmaku.Do caffe affogato dodać można również amaretto lub inny likier bądź wcześniej polać lody sosem karmelowym. Cafe affogato to idealny deser po uroczystym obiedzie.  W towarzystwie tiramisu smakować będzie wybornie, niczym w prawdziwej, włoskiej kawiarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz