czwartek, 19 listopada 2015

Kawa z domowymi lodami

Kawa jest napojem, który doskonale nas pobudza, daje energie i chęć do działania. W czasie upałów, prócz energii potrzebujemy również orzeźwienia. To zapewnić możne nam kawa z lodami. Jakie lody najlepiej użyć do kawy? Z wielu względów warto wybrać te domowej roboty.Lody domowej roboty robi się bardzo prosto, nawet bez użycia specjalnej maszynki do robienia lodów. Wystarczy w garnku zagotować śmietankę kremówkę z cukrem, aż ten się rozpuści






W drugim naczyniu za pomocą miksera ubijamy żółtka z cukrem przez kilka minut, dopóki nie stworzą one zwartej masy, przypominającej klasyczny kogel-mogel. Następnie należy powoli wlewać do jajek ciepłą śmietankę, by później całość znów trafiła do garnka, gdzie będziemy ją podgrzewać, aż zgęstnieje. Trzeba jednakże kontrolować cały proces, aby śmietana się nie ścięła. W celu przygotowania lodów smakowych, do masy dodajemy odpowiedni aromat, np. waniliowy lub migdałowy. Masę wstawiamy do lodówki, a następnie umieszczamy je w zamrażarce na około 5 godzin, mieszając lody co pół godziny. Teraz wystarczy jedynie przygotować napar z kawy, połączyć go z mlekiem i dodać kilka gałek lodów.






Dlaczego warto samemu zrobić lody do kawy? Po pierwsze to świetna zabawa, przy której pomagać nam mogą dzieci lub znajomi. Własnoręcznie przyrządzony deser daje dużo satysfakcji. Ponadto, gdy robimy lody z domowej receptury, sami jesteśmy pewni ich składu, który nie będzie pełen sztucznych dodatków.  Lody zrobione w ten sposób są również dużo mniej kaloryczne. Smak ich jest również dokładnie taki, jaki chcemy, a deser nie jest przesłodzony. Tak przyrządzona kawa z lodami będzie wyjątkowo smacznym deserem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz