poniedziałek, 30 listopada 2015

Kawa z lodami, czyli lekarstwo na upały.

Podczas letnich miesięcy, kiedy temperatura sięga ponad 30° Celsjusza każdy z nas poszukuje ochłody. Nie zawsze możliwe jest udanie się nad morze czy jezioro. Często upał dopada nas, kiedy zamknięci jesteśmy w domu lub w pracy. Lekarstwem na wszechogarniającą duchotę może być kawa mrożona, podawana dodatkowo z lodami. Mało kto oprze się takiemu zestawieniu.






Jak przygotować idealną kawę z lodami? Wydaje się to być bardzo proste. Wystarczy zaparzyć mocny napar kawowy i połączyć go z mlekiem. Następnie należy dołożyć kilka gałek lodów (ilość zależna od naszych upodobań). Zazwyczaj do kawy dodawane są lody waniliowe lub czekoladowe. Oczywiście można też eksperymentować z innymi smakami, np. lodami owocowymi lub czekoladowymi. Całość należy dokładnie wymieszać, można wykorzystać do tego mikser lub blender – tak będzie zdecydowanie szybciej. Powstanie z tego wyśmienity shake lodowy.
Drugim sposobem na kawę z lodami będzie przygotowanie kawy, do której dodane zostanie mleko, a następnie po prostu dołożenie do niej gałki lodów. To łatwa, szybka metoda nie wymagająca posiadania żadnego specjalnego sprzętu kuchennego.







Całość posypać można ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, kakao, startą czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Dodatkowo napój udekorować można bitą śmietaną, a nawet dodać do niego sezonowe owoce. Tak przygotowany deser z pewnością zrobi furorę na wszelkich spotkaniach towarzyskich oraz sprawi, że choć na chwilę zapomnimy o świecie i odetchniemy od dokuczliwego upału. Kawa z lodami jest więc niezastąpiona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz