czwartek, 3 grudnia 2015

Historia kawy Dallmayr

Wiele osób pijąc kawę Dallmayr nie zdaje sobie sprawy, jaka historia kryje się za napojem w złotym opakowaniu. Filiżanka „małej czarnej” przenosi nas w czasy, kiedy napój ten osiągalny był jedynie dla wybranych. Teraz dostępny jest dla każdego z nas. Warto więc zapoznać się z historią marki, dowiedzieć się więcej o jej unikalnej tradycji.




Kawa Dallmayr produkowana jest przez firmę z tradycją sięgającą ponad 300 lat. Jej siedziba znajduje się w Monachium, mieście niesłynącym dotąd z zamiłowania do czarnego napoju. Przedsiębiorstwo powstało w 1700 roku. Nazwa pojawiła się dopiero 170 lat później, kiedy firmę przejął kupiec Alois Dallmayr, pochodzący z Wolnzach w Hallertau. Co ciekawe, w 1895 roku przedsiębiorstwem kierowała kobieta, Therese Randlkofer, wdowa po kolejnym właścicielu firmy.
Kawa zdobyła swoją renomę, kiedy zaczęła być dostarczana na dwór królewski w Bawarii oraz na niemiecki dwór cesarski, a sam sklep Dallmayr sławny był w całej Europie. Kawa Dallmayr pita była również na czternastu innych słynnych dworach Europy. Mimo kryzysów nękających Europę, marka kawy rozkwitła koło 1930 roku dzięki kolejnemu właścicielowi, Konradowi Werner Wille, który pieczołowicie nadzorował proces pozyskiwania kawy oraz jej dostawę. 




W czasie II wojny światowej siedziba Dallmayr została zniszczona, jednak wspólnymi siłami pracowników udało się ją odbudować.Lata 60. XX wieku przyniosły prawdziwy sukces – kawa Dallmayr zaczęła być dostępna w automatach i powoli rozprzestrzeniała się po całej Europie, zdobywając miłośników tego wybornego napoju. Po dziś dzień, dzięki doskonałemu aromatowi, dorodnym ziarnom, a przede wszystkim  wysokiej jakości spożywana jest w milionach domów, zakładów pracy i kawiarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz